0. Draaiboek iSTorage4SME
Inhoud:
- Intelligente opslag en transport.
- Uitleg kernwoordenTypische use cases anomalie detectie
- Stappenplan/best practices rond het implementeren vananomali detectie.
- De toegevoegde waarde van IoT, AI, IPS, XR voor anomalie detectie.
- De beslissingsmatrix: Uitleg wat een beslissingsmatrix is en hoe deze kan gebruikt worden. Uitleg van de verschillende kolommen en hoe we dit zijn nagegaan(bronnen).
- PoC’s project
Voorwoord
Het draaiboek intelligente opslag en transport van voedings producten is een samenvatting van de kennis opgedaan in de literatuurstudie, samenwerking met het werkveld, meetings met sectorgenoten en experts Witloof, Aardappelen, verse groenten en de ervaring van de onderzoeksmedewerkers rond automatisatie. IN dit draaiboek bakenen we eerst de termen IoT, AI, IPS, XR en anomalie detectie af. Vervolgens leggen we een aantal best practices voor die nuttig zijn voor KMO die aan de slag willen gaan met anomalie detectie. De beslissingsmatrix voor de keuze van technologiën is het product van een literatuuronderzoek en marktstudie.
Intelligente opslag en transport.
Verduidelijking termen
De termen SnAAS IoT, AI, IPS, XR worden hieronder verduidelijkt.
Sensing as a service (SnAAS) is een end-to-end oplossing – waarbij een bedrijf alle componenten aanbiedt vanaf het sensor toestel tot aan de dashboarding. Figuur 1 toont de verschillende onderdelen van een SnAAS end-to-end oplossing waarbij de KMO die SnAAS toepast en sensoren aankoopt, de eigenaar is van de sensoren en door het aankopen van licenties ook een “data consumer” van zijn eigen data wordt.
Figuur 1 illustratie van het Sensing as a service model.[1]
Een IoT toestel (internet of things) is een object dat met het internet verbonden is. Dit kunnen slimme transportbakken zijn, sensoren, geconnecteerde camera’s etc. Het voordeel van deze verbondenheid met het internet is dat de gegevens die het IoT toestel verzameld op elke plaats ter wereld waar internet beschikbaar is kunnen uitgelezen worden. De bedrijfsleider of medewerker moet hierbij niet bij de opslagplaats of transportplaats aanwezig zijn.
Artificiële intelligentie (AI) is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. Deze vaardigheden kunnen heel breed gaan en dekken de zintuigen van de mens af zoals zien (Computer vision) en horen (Natural language processing). In dit project passen we AI technieken toe geschikt voor het interpreteren van sensor data, het detecteren van anomaliën, bepaling van locaties van producten, herkennen van producten, etc.
Een Indoor positioning system (IPS) beschrijft een netwerk aan toestellen die gebruikt worden om de locatie van mensen en objecten te bepalen waar GPS en andere satelliet technieken precisie missen of volledig falen zoals in flatgebouwen, luchthavens, steegjes, parkeergarages en ondergrondse locaties. Verschillende technieken worden gebruikt om IPS toe te passen zoals GSMs, WiFi en Bluetooth toestellen en digitale camera’s.
Extended reality (XR) is een overkoepelende term voor alle realiteit en virtuele combinatie en mens-machine interactie gegenereerd door cumputer technologie en wearables. De ‘X’ stelt een variabele voor voor huidige en toekomstige computer technologiën. Bijvoorbeeld augmented reality (AR) mixed reality (MR) en virtuele reality (VR) en de interface tussen de verschillende technieken.
Beslissingsmatrix
De beslissingsmatrix geeft de marktstudie en literatuuronderzoek weer van Advanced anomalie detectie tijdens het bewaartraject van voeding. Deze beslissingsmatrix start vanaf het SnAAS sensors as a service model waar een KMO bij één bedrijf de sensoren, opslag en software aankoopt. Om te eindigen bij een meer diepgaande studie voor de verschillende onderdelen en technologieën die we in dit project onderzocht hebben woor het uitwerken van de POCs.
POCs project op basis van de cases
In het iStorage4SME project worden 4 Cases uitgewerkt:
- Case 1: Bewaring van witloofwortelen in bulk in kisten.
- Case 2: Bewaring van aardappelen in bulk in een loods.
- Case 3: Detectie van witloof plantjes op het veld.
- Case 4: Opslag van vers versneden groenten.
Voor elk van deze cases werd gestart vanuit een probleemstelling, afgestemd met belanghebbenden en experten uit de verschillende sectoren om een onderzoeksvraag op te stellen die in het iSTorage4SME verder uitgewerkt werd tot een POC.
- Case 1: Keuze van temperatuur sensoren en software pakketten om de temperatuur van witloof kisten te monitoren.
- Case 2: Onderzoeken van mogelijkheden om de technoloqiën uit Case 1 toe te passen in Bulk materiaal in een loods en om gas sensor metingen te doen die een idicatie zijn voor rotting.
- Case 3: Onderzoeken van mogelijkheden om beeldanalyse (computer vision) toe te passen bij de opslag en bewaring van voedingsmiddelen.
- Case 4: Indoor positioning bepaling van objecten in een loods.
De PoCs zelf zijn technologie gerelateerd en worden dwars over de cases toegepast.
- PoC 1: IoT toestellen voor anomalie detectie
- PoC 2: IPS om producten terug te vinden
- PoC 3: AI zoals computer vision
- PoC 4: XR zoals Digital twin